‘Wie waren mijn voorouders, hoe leefden ze, waren ze arm of rijk, wat vonden zij belangrijk voor zichzelf en hun kinderen?’
Met deze vragen begon Nynke Groeneveld-Buis in 2007 een intensieve zoektocht naar haar afkomst, een ontdekkingsreis die haar vier generaties terugbracht in de tijd, naar het begin van de 19de eeuw. Met iedere nieuwe vondst kwam ze een stapje dichter bij haar biologische voorouders. Het hield niet op bij de vele archieven die ze doorspitte, het ging veel verder dan dat. Ze bezocht zoveel mogelijk familieleden, de alleroudsten als eerste, noteerde overgeleverde familieverhalen en bekeek oude foto’s. Met de gevonden informatie ging ze op zoek naar plaatsen waar hun levens zich in het verleden hadden afgespeeld. Ze wandelde door dezelfde straten, langs dezelfde huizen en stapte waar mogelijk naar binnen. En met de gegevens van de burgerlijke stand, rapporten van Armbezoekers, de Regerings-Almanak van Nederlandsch-Indië en zelfs politierapporten kwamen haar voorouders van zowel vaders als moeders kant steeds meer tot leven. Sommigen leerde ze kennen als markante stijfkoppen, anderen als sociale, kwetsbare mensen, maar allemaal waren het doorzetters en volhouders.
Nynke haalde haar voorouders uit de (genealogie) kist en plaatste hun levensverhalen in de context van de tijd, met oog voor hun sociale omstandigheden.