Wanneer je boek wordt gepubliceerd door een reguliere uitgeverij, dan teken je samen met de uitgever een zogenaamd uitgeefcontract. Op de website van de Vereniging van Letterkundigen kun je zien wat er standaard in zo’n contract staat. Alle uitgeverijen die te goeder trouw zijn – dus ook de kleine uitgeverijen – zullen nooit in het nadeel van de schrijver afwijken van dit modelcontract. Met een uitgeefcontract blijft het copyright bij jou als schrijver. Alleen de uitgeefrechten gaan naar de uitgever.
De belangrijkste punten van dit contract zal ik hier kort toelichten.
Artikel 1 Exclusieve licentie
In dit artikel staat dat de uitgever degene is die de exclusieve exploitatierechten krijgt van je manuscript. Je mag het dus niet meer ergens anders publiceren, ook niet als e-book. Dat geldt overigens alleen voor dit boek, en niet voor je eventuele andere manuscripten.
In dit artikel staan ook afspraken over film-, vertaal- en leenrechten.
Daarna volgen er afspraken over de termijn waarbinnen het manuscript persklaar moet zijn, de termijn waarbinnen het moet zijn uitgegeven, de oplage en de verkoopprijs van het boek. Dat zijn allemaal zaken die je in onderling overleg met de uitgever vastlegt in het contract.
Artikel 7 auteursexemplaren
Volgens het modelcontract ontvangt de auteur bij verschijning van het boek twintig exemplaren.
Artikel 10 Honorarium
Het standaard honorarium voor een schrijver is:
10% voor paperback en/of gebonden uitgaven en
25% voor e-books.
Hierbij wordt uitgegaan van de netto verkoopprijs van het boek, exclusief btw (21% voor e-books en 6% voor papieren boeken).
Artikel 11 Afrekening
Normaal gesproken vindt de afrekening eenmaal per jaar plaats, namelijk uiterlijk 31 maart, berekend over het voorafgaande kalenderjaar.
Het volledige modelcontract mét aansluitend de toelichting van de VvL vind je hier.