Het digitale boek is momenteel niet meer weg te denken. De ontwikkelingen van e-readers en de daarmee gepaard gaande hoeveelheid e-books die verschijnt is niet bij te houden. E-readers worden voortdurend beter en goedkoper. Steeds meer lezers stappen over op e-books of lezen ze naast de bestaande papieren boeken.
E-books hebben veel voordelen: de (kost)prijs is lager, ze zijn met één druk op de knop te downloaden, ze nemen geen ruimte in, en ze zijn beter voor het milieu. Voor e-books geldt geen vastgestelde verkoopprijs, het btw-tarief is 21% (bij papieren boeken is dat 6%) en de royalty’s bedragen bij reguliere uitgeverijen 25% (in plaats van de gemiddelde 10% voor papieren boeken). Maar er zijn ook nadelen. Illegaal kopiëren wordt steeds makkelijker, omdat beveiligingen eenvoudigweg gekraakt worden. Dat betekent dat uitgevers, boekverkopers en schrijvers hun inkomsten zien teruglopen. Vergeet overigens niet om een apart ISBN aan te vragen, naast het ISBN van je papieren boek.
Hoewel veel boekliefhebbers niet blij zijn met deze verandering, is het niet tegen te houden. En wanneer je dat eenmaal weet, kun je maar beter inspelen op deze ontwikkelingen en er zoveel mogelijk gebruik van maken.
E-pub
Een bekend formaat waarin e-books worden uitgegeven is e-pub. Het is te gebruiken op verschillende apparaten als e-readers, pc’s, tablets en smartphones. De zinnen worden automatisch aangepast aan de grootte van het beeldscherm.
Met een goede e-pub editor is het goed te doen om je manuscript zelf om te zetten naar een e-pub bestand. Een andere mogelijk is natuurlijk dat je dit uitbesteedt aan een conversiebureau. Dan weet je zeker dat je e-book voldoet aan alle gestelde eisen, inclusief beveiliging om illegaal kopiëren zoveel mogelijk te voorkomen. In de praktijk is dat echter bijna onmogelijk.